Linux tehtävä 3

Pohjana Tero Karvinen 2012: Linux kurssi, http://terokarvinen.com

Käytettävä laitteisto:

  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro 64bit
  • Prosessori: Intel Core i7-6700K
  • Näytönohjain: Gigabyte GeForce GTX 980 Ti G1 GAMING 6 GB
  • Emolevy: ASUS Z170 Pro Gaming
  • Keskusmuisti: Kingston HyperX Fury Black 2 x 8 GB (DDR4, 2666 MHz, CL15)
  • Muistitikku: Corsair 64GB Voyager Vega

Tehtävän aloitus:

A)

Asensin apache2 tunnilla komennolla “sudo apt-get install apache2”. Koska käyttämässäni live linuxissa on persistent päällä niin kaikki tunnilla tehdyt valmistelut apache2 palvelinta varten on valmiina. Valitettavasti en kesken tunnin tajunnut vaiheita tänne kirjoittamaan.

sivutoimii.png

Kokeilin sivua vielä kotona ja se näyttäisi toimivan.

B)

Aluksi navigoin apachen logi kansioon käyttämällä komentoa “cd /var/log/apache2” sitten aloin seuraamaan access.logia komennolla “tail -f access.log”

Sain onnistuneen logi merkinnän vierailemalla sivulla “localhost”.

apache logi onnistunut

Ensimmäisenä logimerkinnässä on yhteyttä ottavan laitteen IP osoite, joka on tässä tapauksessa local IP. Sitten näkyy kirjauspäivämäärä ja aika. Lopulta näkuu tarkemmat tiedot, kuten mitä protokollaa yhteys käyttää eli HTTP 1.1 ja numero 200 tarkoittaa että yhteys oli onnistunut. Lopuksi lukee vielä selaimen UserAgent.

Toisella rivillä näkyy, että tiedot on lähetetty yhteyden ottajalle.

Epäonnistuneen yrityksen sain menemällä osoitteeseen “localhost/epaonnistunut”

apache logi epaonnistunut

Samallalailla kuin onnistuneessa, myös virheessä näkyy yhteydenottajan osoite, päivämäärä ja UserAgent. Erona on kuitenkin, että ilmoituksena on 404 eli sivua ei löytynyt. Koska sivua ei ole ei myöskään yhteydenottajalle sivua voitu lähettää.

I)

Päivitin sivun ilman, että muokkasin sitä mitenkään apachesta ja sain ilmoituksen 304 eli sivua ei ole muokattu, jolloin palvelin ei lähetä dataa clientille vaan ilmoittaa sille ettei sivu ole muuttunut.

Yritin käyttää hping3 ohjelmaa sivuston kuormittamiseen, mutta tehtävä osoittautui mahdottomaksi lähiverkossa. Muita virheitä en onnistunut saamaan aikaan.

Leave a comment