Linux tehtävä 1

Käytettävälaitteisto:

  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro 64bit
  • Prosessori: Intel Core i7-6700K
  • Näytönohjain: Gigabyte GeForce GTX 980 Ti G1 GAMING 6 GB
  • Keskusmuisti: Kingston HyperX Fury Black 2 x 8 GB (DDR4, 2666 MHz, CL15)
  • Muistitikku: Adata 8GB

 

Tehtävän aloitus:

A)

Aluksi latasin UNetbootin sen omalta github sivulta ja sitten latasin xubuntu 16.04.3 LTS 64bit version xubuntun omilta sivuilta torrentti muodossa. Torrentin latasin qBittorrentilla.

Torrentin latauksen valmistuttua avasin UNetbootin ja myönsin sille järjestelmävalvojan oikeudet. Tämän jälkeen valitsin UNetbootista valinnan levykuvake ja navigoin kansioon johon qBittorrent oli xubuntun .ISO tiedoston ladannut ja valitsin kyseisen .ISO tiedoston. UNetboot olikin tunnistanut suoraan tyhjän muistitikun joka koneessani oli kiinni, joten jätin kaikki asetuksen vakioksi ja painoin OK. Hetken odottelun jälkeen UNetboot ilmoitti asennuksen olevan valmis. Sammutin tietokoneen ja avasin sen BIOS:iin, josta valitsin boot overrideksi Adatan muistitikun. Tietokone aukesi UNetbootin siniseen valikkoon, josta valitsin “Try Xubuntu wihtout installing”. Pienen odottelun jälkeen Xubuntun työpöytä aukesikin iloisesti ja pääsin avaamaan blogini verkkoselaimella ja jatkamaan tehtävien tekoa.

B)

Avasin konsolin ja kirjoitin tehtävässä annetun komennon. Konsoli antoin pitkän listan kaikista koneessani kiinniolevista laitteista ja sisäisestä raudasta.

lista

C)

Aloitin kokeilemalla ladata Gimpin komento riviltä. Koska en muistanut tarkkaa komentoa joten kirjoitin aluksi “sudo apt-het help”. Komentorivi antoikin tarvittavat parametrit, joten hain Gimpin komennolla “sudo apt-get install gimp”. Gimp tulikin sitten muutamassa sekunnissa. Ohjelmo toimi kuten piti ja sain rajattua ottamani screenshotin tehtävän B) kohtaa varten. Seuraavaksi googlettelin hyödyllisiä ohjelmia ja löysin Synapticin. Latasin sen komennolla “sudo apt-get install synaptic”. Kokeillakseni Synapticia latasin sen avulla VLC playerin. Kokeilin VLC playeria ja se toimi juuri niinkuin pitääkin.

D)

Gimp ja VLC käyttävät GNU lisenssiä, joka tarkoittaa että ohjelmat ovat vapaasti käytettävissä, jaettavissa ja muokattavissa.

Synaptic käyttää vain copyrightia, mutta tekijä on ilmoittanut ohjelmiston olevan vapaasti käytettävissä, jaettavissa ja muokattavissa.

D2)

Paint.NET – kuvankäsittely – Gimp

Game Maker Studio : Professional – pelien kehittely – Yhtä helppoa ohjelmaa ei taida löytyä

Aikalailla kaikki ohjelmat, joita käytän löytyy linuxiin suoraan täysin samana ohjelmana.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s